Efes Dugun Oncesi Dis Cekim

Sevgili Mete düğün öncesi fotoğraf çekimlerini İzmir’de yapmak istediğini söylediğinde oldukça heyecanlandım. Neden derseniz: Mete Jakarta Endonezya’dan ulaşan bir Türktü. Nişanlısı Renata Endonezyalıydı. İkisi de fitnescıydı ve harika gözüküyorlardı. Çekim yeri için ise muhteşem antik kent Efes’i istiyorlardı. “Efes Dugun Oncesi Dis Cekim” yazısının devamını fotoğrafların altında bulabilirsiniz…

Efes antik şehrinin tarihi yaklaşık 8600 yıl öncesine, neolitik döneme kadar uzanıyor. Helenistik dönemde ise yıldızı parlamaya başlıyor ve İyonya’nın 12 şehrinden biri oluyor. MÖ 560 larda şehir Dünya’nın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı etrafına yapılanıyor. Ne yazık ki bugun bu tapınaktan sadece birkaç mermer kalmış durumda. Efes, Roma döneminde M.Ö. 2. yüzyılda 200 bin nüfusa ulaşıyor ve Asya eyaletinin başkenti oluyor. Dünya ticaretinin önemli liman kentlerinden bir oluyor şehir. Ancak nehirlerden gelen topraklar 4. yüzyılda limanı dolduruyor ve şehir denizden kilometrelerce uzaklaşıyor. Sonrasında da şehir önemini kaybetmeye başlıyor. Bizans döneminde de şimdiki Selçuk ilçesine taşınıyor tamamıyla.

Çekim için öncelikle Selçuk İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuru yapıp izin almak gerekiyordu. Sabah kimseler gelmeden çekime başlamak istiyorduk ve bunun için izin prosedürlerini bir gün öncesinde hallettik. Çekim sabahı şehir girişine geldiğimizde bizi hemen içeri aldılar bu sayede. İlk olarak Büyük Tiyatro ile başladık. Mete ve Renata harika iş çıkaracaklarının ilk sinyallerini burada verdiler zaten.

Burası gerçekten çok görkemli bir yapı. 24 bin kişilik kapasitesi ile antik dünyanın en büyük açık hava tiyatrosu. Burada hala özel izinler ile etkinlikler yapılıyor. Ben de bu çekimden bir ay sonra Carmina Burana operasını burada izleme şansına sahip oldum. Gerçekten atmosfer büyüleyiciydi.

İkonik Celsus Kütüphanesi

Ardından Mermer Yoldan yürüyerek Celsus Kütüphanesi’ne ulaştık. Burası şehrin en ikonik yapısı. 106 yılında ölen Efes valisi Celsus adına anıt mezar olarak yaptırılmış. Burada da çok keyifli bir çekim yaptık. Hatta çekimin yarısını burada gerçekleştirdik diyebilirim. Sonraki hedefimiz sütunlu yol üzerindeki Hadrian Tapınağı idi. Hem yolda hem de tapınakta çekimler yaptıktan sonra finali danışma meclisi toplantılarının da yapıldığı 1400 kişilik Oregon’da yaptık.

Çiftin enerjisi, fotoğraf çektirmekteki istekleri işimi oldukça kolaylaştırdı doğrusu. Üstelik plajlar dışında çıplak ayak çekim yaptığım ilk ve tek çiftim oldular. Dokuya kontrast olarak giydikleri siyah kıyafetler de bence ekstra tat kattı her şeye. Mete ve Renata’ya sonsuz mutluluklar diliyorum. En kısa sürede Endonezya’da görüşmeyi umuyorum kendileri ile. 

Efes Dugun Oncesi Dis Cekim by Ufuk Sarisen

RELATED POSTS

Yorum yapın