Ufuk Sarisen Roportajı InstyleWeddings

Öncelikle kısaca sizi tanıyalım ve düğün fotoğrafçılığına nasıl başladığınızdan bahsedelim…

İstanbul’da yaşayan ancak dünyanın her yerine çekime gidebilen bir fotoğrafçıyım. Bu seyahat esnekliği düğün fotoğrafçılığının yanı sıra aynı zamanda gezi ve belgesel fotoğrafçısı olmamdan da kaynaklanıyor sanki. Gezi, coğrafya ve kültür dergisi Atlas’ın fotoğraf kurulundayım, aynı zamanda da yazarıyım. Bunun dışında bir dönem Skylife dergisi fotoğraf editörlüğü yaptım. Şu anda Hardware Plus Dergisi Fotoğraf editörüyüm. Bunun dışında bir çok dergiye fotoğraf çekiyorum, bazen stüdyomda bazen şehrin sokaklarında.

Uluslararası Fearless Wedding Photographers’a Türkiye’den kabul edilmiş ilk düğün fotoğrafçısıyım. Fearless Photographers dünyanın her yerinden güçlü portfolyosu olan fotoğrafçıların kabul edildiği bir organizasyon. Düğün fotoğrafçılarına yönelik uzmanlık eğitimleri veriyorum. Bir taraftan da ekip arkadaşlarımla birlikte düğün sineması ya da bilinir adıyla düğün klibi çekimleri yapıyorum. Gezi ve belgesel fotoğraf projeleri yaparken, bir çok düğün fotoğrafçısı gibi arkadaşımın düğününü çekerek başladım düğün fotoğrafına, ardından fotoğrafları görenler gelmeye başladı çekim için.

Düğün Fotoğrafları Ufuk Sarışen

Çalışmalarınızı detaylı olarak anlatır mısınız? Düğün gününün tamamında gelin ve damatla bir arada mı oluyorsunuz, süreç nasıl ilerliyor?

Ben her düğünde bir hikaye kurgulamaya çalışıyorum, daha doğrusu mevcut hikayeyi aktarmaya çalışıyorum. Son dönem işlerimde ise buna atmosferi de ekliyorum. Gezi-belgesel öğeler yani çiftin gözükmediği, düğünün geçtiği semt, şehir, detaylardan da fotoğraflar ekliyorum. Ayrıca gün içerisinde bir dış çekim yapılıyor.  Bazı çiftler ise sadece dış çekim istiyor. Sadece dış çekim olduğunda düğün gününü belgelemek şansınız elbette olmuyor. Daha kurgusal bir durum söz konusu. Çiftin tercihine göre hareket ediliyor.

O günü fotoğraflarken hangi unsurlara dikkat ediyorsunuz?

Özellikle dış çekim kısmında “bu işi bana bırakın ben hallederim” gibi bir yöntemi çok doğru bulmuyorum. Çiftin ne istediğine, tarzına, beğenilerine mutlaka kulak verilmeli ki sadece fotoğrafçı değil çift de mutlu olsun. Yani karşı tarafı dinlemek, çiftin zevkine göre çekimi programlamak hem pozlar hem de fon anlamında çok önemli. Bu şekilde insanları istemedikleri klişe kalıplara sokmuyorsunuz. Bir çok çekimde de doğal atmosfer yaratılarak, sohbet ya da gerçekten doğal anlar sırasında fotoğraflar çekiliyor. Bu şekilde doğal fotoğrafları yakalamak mümkün oluyor.

Bunun dışında çiftle gerektiği kadar yakın olmak, aynı dili konuşabilmek çok önemli. Genelde samimi, dürüst ve açıklayıcı olduğununuz takdirde zaten elektrik tutuyor. Biraz da doğal komiğim galiba, o da buzları eritiyor. Ayrıca düğün konusunda sektördeki her kalem hakkında ciddi bir tecrübem var artık. Sadece fotoğraf değil makyajdan, gelinliğe, müziğe, mekana kadar her konuda tecrübelerimi paylaşıyorum.

Fotoğraflama sonrasında hangi uygulamaları yapıyorsunuz? Görselleri en güzel şekilde sahiplerine ulaştırmanın püf noktaları size göre neler?

Çekim sonrası en önemli süreçlerden biri doğru ve o günü en iyi anlatan fotoğrafları seçebilmek. Bunu çiftlerin bana bırakmalarını tavsiye ediyorum, profesyonelce yapılmasında fayda var. Ancak bu konuda çiftlerin istekleri de önemli elbet. Tamamen kendileri de seçebiliyor. Doğal tonlarda gerçeklik öğelerini kaybetmeden edit işlemi yapılması da diğer önemli bir konu. Abartmadan nerede duracağını bilmek önemli edit işlemi sırasında. Son olarak albüm ve sayfa tasarlamak ve bunu en kaliteli şekilde albüm veya fotoğraf kitabı şeklinde basıp çifte iletmek çok önemli.

Video oluştururken hangi noktalar üzerinde duruyorsunuz, nasıl bir konsept belirliyorsunuz? Müşterilerinizin istekleri doğrultusunda mı ilerliyorsunuz yoksa genelde yapımlar sizin zevkinize göre mi şekil alıyor?

Önceden çiftler beğendikleri videoları bize gösterebiliyorlar. Videolarda oyunculuk ya da kurmaca yaptırılmadan doğal görüntülerin toplanması gerekiyor. İlk karşılaşma, nikah töreni, ilk dans, pasta kesimi, çiçek atma vb gibi önemli anlar kesintisiz çekiliyor. Onun dışında yaratıcı görüntüler, detaylar, ilginç olaylar, karakterler, eğlenceli anlar, parti ve ortamdan detaylar gibi yan öğeler de çekiliyor. Bunları doğru ekipmanla ve aparatlar ile toparlamak önemli. Ancak videonun asıl ortaya çıkışı montajda görüntü seçimi, müzik ve ses ile görüntünün senkronize edilmesi sırasında gerçekleşiyor.

Size göre iyi bir düğün fotoğrafçısı nasıl bir yol izlemeli?

Her şeyden önce bu işi severek yapmak çok önemli. Bir çok düğün fotoğrafçısı kendi yaptığı işe saygı duymuyor. Düğün fotoğrafçılığını kısa yoldan kazanç sağlama yöntemi olarak görenler var. Oysaki en zor fotoğrafçılık dallarından düğün fotoğrafçılığı, ciddiye alınmazsa sonuçlar vahim olabilir.

Diğer önemli konu da çifte karşı tüm süreçte dürüst olmak. Vereceğin hizmetleri doğru aktarmak önemli. Her detayı ve olasılığı çiftlere anlatmalı.

Bu arada ben Türkiye’de düğün fotoğrafçılığında her düğünün blog post şeklinde paylaşılması gerektiğine inanıyorum ki çift bir düğünün tamamında fotoğrafçının ne yaptığını anlayabilsin. Aksi takdirde en iyi fotoğraflardan oluşan 20-30 fotoğraflık bir galeriyi yanıltıcı olabiliyor.

Görselleri ne kadar zamanda teslim ediyorsunuz?

Sezonsal yoğunluğa göre bir ay ile 2 ay arasında albüm teslimi yapılıyor.

Ufuk Sarisen Roportajı InstyleWeddings by Ufuk Sarisen

RELATED POSTS

Leave a Comment