Data Saklama En iyi Yöntemi

Data saklamak her fotoğrafçı için çok önemlidir, düğün fotoğrafçısı için ise hayati önemlidir. Bunun en büyük sebebi düğün gününün tekrarlanması mümkün olmayan belki de çiftin hayatının en anlamlı anlarından oluşmasıdır. O gün çekilen fotoğraflar paha biçilmez bir datadır ve en iyi şekilde korunmalı ve saklanmalıdır.

Ben fotoğraflarını genelde max RAW formatta, video görüntüleri ise 1080 24 fpr çekiyorum. Düğün gününe bağlı olarak yüzlerce,  binlerce fotoğraf söz konusu olabiliyor. Ortalama 100 -500 GB arası her düğün için datanın transfer edilmesi, yedeklenmesi ve en az 1 yıl süre ile saklanması gerekiyor. Bu da bir düğün sezonunda Terabaytlarca data saklanması demek, bunun en az bir kopya yedeğini de aldığımızı düşünürsek rakamlar ciddi boyutlara geliyor.

Düğün Fotoğrafı data saklama

FOLDER ARSİVLEME AYLARA GÖRE

Burada herkesin kendisine göre bir sistematik oluşturması dataya ulaşılabilirlik açısından çok önemli. Aylar yıllar sonra hangi düğünün hangi HDD’de olduğunu bilmek ve ona kolayca ulaşmak gerekiyor. Ben bununla ilgili olarak önce ay bazlı folder oluşturuyorum, içinde de çekim sırası ile numaralandırdığım çiftlere ait subfolderlar oluşturuyorum. Bunları da ana excel tablomda işliyorum. Bu bana kolay gelen metot. Digibookshelf ve Google Picassa gibi softwarelerden de faydalanmak mümkün elbette.

Çekimden eve döndüğümde ilk yaptığım iş, tüm kartları ilgili folderı oluşturup external HDD’ye aktarmak oluyor. Ardından ayrı bir HDD’ye de bu folderın yedeğini alıyorum. Bu HDD’ler aslında birbirinin mirror u. Her kartı aktardıktan sonra kartın içindeki fotoğraf sayısı ile aktarılan fotoğraf sayısını kontrol etmek önemli. Yedekleme bitene kadar da kartları silmemek de fayda var. Bunun bir adım ötesi yedeklemeyi clouds sistemlere yapmak ancak bu kadar büyük datayı internet üzerinden transfer etmek henüz ülkemizde feasable değil maalesef. O açıdan sadece seçilmiş ve editlenmiş hallerini yapabiliyoruz sadece ama ham data fiziksel olarak HDD’lerde saklanıyor.

Şu anki arşivlerimin bir kısmı 4 adet 3.5 Western Digital 2 TB USB 2.0 ve 4 adet 3.5  Seagate 2TB external  USB 3.0 a kayıtlı. Bu external HDD’ler dolduktan sonra 4 adet 3.5  2 TB Seagate baracuda HDD aldım ve bunları frisby HDD harici kutu ile kullanmaya başladım. Şu anda da bunların da sonuna yaklaşmış bulunuyorum. Bu kadar çok HDD kullanmaya alıştım aslında ancak en büyük sıkıntı kablo ve HDD yığınlarının oluşturduğu görüntü kirliliği. Masada yan yana üst üste HDD ler beni biraz yordu. Ayrıca ağırlıklı olarak macbook ile çalıştığımdan cihazı sürekli kablolara bağlı masada oturarak kullanmam gerekiyor.

MYCLOUD

Bir süredir bu ihtiyaçlardan kaynaklı yeni HDD arayışım sırasında Western Digital’in MyCloud EX4 depolama sistemini deniyorum. İçinde şimdilik 2 adet 2 TB Western Digital Red serisi NAS HDD mevcut. NAS (Network Attached Storage) ev ve ofis için network ve bulut sistemlerini destekleyen bir HDD modeli. Hemen belirteyim öncelikle çok şık bir kasa söz konusu. 4 adet soket girişi ve üstünde gösterge paneli ile ev veya ofiste istediğiniz yere koyabilirsiniz. Ben Superonline fiber internet modeminin ethernet girişini kullanarak evdeki bilgisayarlar ile kablosuz olarak bağladım MyCloud EX4’ü. Bu kurulumu Türkçe kullanım kılavuzunda çok basit bir dille anlatıyor zaten. Dolayısı ile en çok sevdiğim yön kablosuz olarak direk HDD’ye bağlanma imkanımın olması artık. Bağlantı ev veya ofis alanızda iken ethernet üzerinden havadan data transferi ile oluyor, internet kullanımı ile bir ilgisi yok.

Ancak ofis veya ev dışından da HDD’nize internet kullanarak ulaşmanız mümkün.  Zaten “bulut” özelliği de buradan geliyor. Çok kullanışı bir yazılım ile tablet, akıllı telefon ve PC ile dışarıdan HDD’ye ulaşmanız, veri yüklemeniz ve paylaşmanız mümkün. Yazılımı şifreniz ile açıyorsunuz. Kapasite, aktiviteler cihazın sağlık durumu gibi bilgiler açılışta geliyor. Shares bölümünden direk dosyalarınızı istediğiniz kişi ile paylaşmanız mümkün, sistem dropbox vb. mantığı ile çalışıyor. FTP, HTTP vb. indirmeleri de buradan yönetilebiliyor. Cihaz setupları da buradan idare edilmekte.

mycloud ile data saklama

MyCloud EX4’e aslında ufak çaplı bir server da denilebilir. Ancak nerede olduğunu bilmediğiniz bir sunucu değil evinizde ya da ofisinizde bu bulutunuz. Aylık ücret, sınırlandırma olmadan bedava kullanıyorsunuz. Tek dezavantajı hızı denilebilir. Kablosuz olduğu için USB3.0 bağlantısı ile karşılaştırıldığında data aktarımı biraz yavaş kalıyor. Bu arada RAID veri koruma sistemi ile bir sürücü arızalansa bile veri korunmakta.  Şu anda 3.5 HDD’ler 4TB’lık en fazla dolayısı ile şimdilik 16 TB lık bir kapasite söz konusu ancak arkadaki 2 adet USB portu ile ilave HDD bağlamanız mümkün bu da 24TB bir kapasite demek ki gayet iyi bir kapasite denilebilir. Tabi ki bunun yarısı yedeklemeye gidiyor.

Ne şekilde olursa olsun güvenli ve sağlıklı çoklu ortama yedekleme yapmayı ihmal etmemek lazım. Başınıza gelmeden bu hayati tedbiri almak çok önemli.

Data Saklama by Ufuk Sarisen

RELATED POSTS

Yorum yapın